lördag 22 januari 2011

Marginaliserade Folk och Försvarsfrågor

Folk och Försvar har kommenterats flitigt under den gångna veckan och jag tänker inte upprepa vad som tidigare har tagits upp.

Det finns dock några saker som inte fick tillräcklig belysning. Det handlar om rekryteringen till det framtida försvaret. Både ÖB och andra talare tog visserligen upp det hittills för låga antalet sökande till GSS/T, alltså tillfälligt tjänstgörande soldater (GSS står för "gruppbefäl, soldater och sjömän" med prefixet "K" för kontrakt och "T" för tillfälligt tjänstgörande).

Här handlar det om att få civila arbetsgivare att släppa sina anställda med (o)jämna mellanrum för tjänstgöring i FM, ett av FM antagande som inte på något sätt är underbyggt annat än på hoppet.

Försvarsminister Sten Tolgfors meddelade stolt att det är sju sökande till varje befattning! Men av vilken kvalité? För att något förvrängt citera Wilhelm Moberg i Utvandrarna: "En lytt, en halt, en idiot och två menlösa". Kanske det är likadant nu?

Det som togs upp, lite i marginalen, var att mönstringen nu lagts ner. Detta är, enligt många, ett stort misstag. Hade Pliktverket fått fortsätta att mönstra svensk ungdom hade förutsättningarna för att kunna rikta rekryteringen till de som faktiskt har förutsättningar att klara av en tjänst i FM varit betydligt bättre. Då hade förmodligen kostnaden för den rejält kostsamma rekrytertingskampanjen kunnat minska rejält samtidigt som man fortsatt hade fått en uppfattning om vilka volymer som överhuvudtaget är tillgängliga.

Vi ska ha väldigt klart för oss att de unga människor FM nu försöker bli "landets bästa ungdomsarbetsgivare" (citat ÖB) för, även lockas av civila arbetsgivare. Risken är att vi hamnar i en situation, likt USA, att vi tvingas ta in i princip alla som kan stava sitt förnamn rätt två gånger på tre försök. Innebärande dålig kvalité och stora vårdkostnader i släptåg.

Vi går nu på en mycket slak lina, vilket FM-ledningen är fullt medveten om. Frågan är bara om det finns kurage nog att korrigera systemet i en riktning där vi i varje fall, i rådande i situation, kan få lite bättre kontroll på läget.

3 kommentarer:

  1. "K" som i kontinuerligt tjänstgörande, ska det vara Borneo.

    SvaraRadera
  2. "T" som i tidvis ska det också vara. Den missade du Cynisk.

    http://www.oisf.se/files/Definitioner%20och%20begrepp.pdf

    Jag var tvungen. Trevlig kväll!

    SvaraRadera