tisdag 15 mars 2011

Pågående flygvapenmöte en succe så här långt

I dagarna två genomför Fygvapnet ett av två årliga Flygvapenmöten. Årets tema är "Kommunikation, kommunikation, kommunikation" för att citera Flygvapeninspektören Anders Silwer. Sociala medier anses vara framtiden och chefer uppmuntras att blogga men "åsikterna ska samordnas" så att inte kaos uppstår.

Efter ett grupparbete där de blandade HKV-medarbetarna och dito från förband svarat på frågan vad som behöver göras för att bli bättre och om det finns förtroende mellan HKV och förbanden, framkom en del inte helt oväntade synpunkter;
HKV är för spretigt, för många kanaler in och för många kanaler ut.
Samordning saknas ofta.
Beslut förklaras inte. Kunskap om arbetsordning inom FM är dålig både på central och regional nivå vilket försvårar förståelsen för hur och varför beslut fattas.
För hög arbetsbelastning med påföljd att olika beslut går emot varandra vilket försvårar trovärdigheten av HKV.
För hög rotationshastighet på chefsbefattningar gör att förtroendet minskar.
Kombinationen Prod och INS ger oklarheter om vem som styr.

Flygvapeninspektör Anders Silwer förefaller att ha fått ett bättre grepp om situationen. Han ger idag ett trovärdigt intryck och har även lyckats med att bli begriplig. Tidigare har han vid olika möten lämnat sina åhörare frågande då han tdivis stått i ett hörn av en enorm White Board tavla och ritat någon obegriplig figur och mumlad några svårförståeliga klokskaper.

Idag är han begriplig och lyckas nå fram på ett helt annat sätt än tidigare. Det gick att skymta lite av forna tiders Flygvapenchefers karisma.

Det viktigate budskapet från församlingen var dock att FLYGVAPNET måste bli synligt igen. Flygvapnet är ett vapenslag, eller försvarsgren om man så vill, och måste profilera sig bättre.

Silwer är nog rätt man att klara av det återtagandet. Hopp finns att den nedåtgående trenden kan brytas.

9 kommentarer:

 1. Kul att höra lite positiv rapportering för det kan behövas.

  SvaraRadera
 2. FV syns...kanske inte Mach 2-chaufförerna utan de som gör jobbet utan krav på att banan är sopad och torr! Dvs de med roterande vingar på taket!

  Dr Blå

  SvaraRadera
 3. Roligt med lite positiva nyheter!

  Bra att du tycker att General Silwer är rätt man att ta tag i detta för det finns ju en del "gammalt" att jobba med för att göra framtiden lättare. Med "gammalt" tänker jag på Personalhantering,Stridsledningscentraler, ASC 890,svensk flygutbildning,G4utredning, ALFF frågan,HKP 15, TP84 modifiering mm mm.
  Finns en del att bita i men om general Silwer visar att han är en skicklig ledare finns förutsättningarna att skapa kreativa följare.
  Väldigt många gör ett mycket bra jobb i Försvarsmakten. Men frågan är om dessa gör rätt sak rätt eller om många gör fel sak rätt?
  Detta är en chefsfråga.

  SvaraRadera
 4. Vaddå positivt??

  Först ska vi köra PRIO.
  Sen ska vi budgetredovisa (MÅR/DÅR mm.)
  Ett antal ledningsmöten där alla ska ha facetime.
  ÖRA uppföljning.
  APT.
  Genusutbildning.
  Processutveckling.
  Kvalitetsförbättringsprocesser.
  Verksamhetssäkerhetsutbildning.
  FMFO arbete.
  Miljöorientering.
  Omorganisationsiformation.
  FMLog beställningsinformation.
  ADL utbildningar.
  Fys.
  Fika.

  Å fan, skulle vi hinna med krigsförband också? Eller som det heter på nyspråk, IOnågotannatåräninnevarande....

  Det slutar ändå med som en viss generalmajor skrev i EMIL. Befälet skall vara berett att fylla ut vakanserna där IBSS saknas...

  Q.E.D
  Statsmannen

  SvaraRadera
 5. @Statsmannen
  Chefsfrågan är att prioritera så att arbetaren gör rätt sak rätt.. Ja jag tycker som du att det där med krigsförband allt för ofta inte har högsta PRIO :-)

  "Väldigt många gör ett mycket bra jobb i Försvarsmakten. Men frågan är om dessa gör rätt sak rätt eller om många gör fel sak rätt?
  Detta är en chefsfråga."

  SvaraRadera
 6. Från FV-mötet kan rapporteras att FV Prod sade att soldater för IBSS kommer att få anställas i förtid så att "ordinarie" befäl ej behöver lösa den uppgiften! Det var riktigt klokt och bra!

  SvaraRadera
 7. @Anonym

  Låter riktigt bra. Så det finns såpass många sökande och utbildningsplatser på GMU/KMU? Eller kompenseras det genom att SOU antagning skjuts på framtiden?

  Att säga är en sak, men när man synar korten brukar det tyvärr bli ett annat utfall...

  @Fredrik

  Jag håller med fullständigt, det är en chefsfråga. Tyvärr har Karl Ydén mer rätt än fel... Kriget har ersatts av karriärsystemet. Och så länge som våra högre chefer förnekar det, så kommer PRIO alltid att ligga någon annanstans än på en fungerande krigsorganisation.

  I beredningen av ovanstående skrivning har C G2, C A6 och C M4 deltagit. Föredragande har varit SC. Chefen har härmed avsagt sig sitt reella ansvar trots eventuell underskrift/PRIO-signatur.

  Q.E.D
  Statsmannen

  PS: Alla överensstämmelse med verkliga skrivningar eller omständigheter i ovanstående text är oavsiktliga. Inlagan är ren fiktion.....

  SvaraRadera
 8. @ Dr Blå!
  Mach 2 förare? Jaaah, om vi sätter lufttankningspodar på en till TP84! Den skulle då bli just Mack2;)

  SvaraRadera
 9. @Dr Blå
  Vaknade du med filten i munnen efter att drömt om att det finns HKP som flyger? Måste vara PATRIA som sparkat upp den då... :)

  SvaraRadera