onsdag 30 mars 2011

Inte skydda civila i Libyen, ej heller svenskar i Sverige..

SSM, Strålskyddsmyndigheten har i en följd av år betalat Försvarsmakten för att hålla beredskap för att kunna mäta radioaktivitet i atmosfären. I dagsläget finns två J32 Lansen laddade med mätkapslar färdiga att starta, allt enligt den beredskap Försvarsmakten har haft enligt regleringsbrevet från regeringen.

När nu behovet uppstår, att mäta i atmosfären, väljer Försvarsmakten att lusläsa regleringsbrevet och lyckats hitta något formuleringsfel för att därigenom kunna säga nej till SSM begäran.

Ett mycket märkligt beteende. Istället för att utnyttja befintliga resurser, vilka finns, väljer Försvarsmakten att, via juridiska teknikaliteter, slingra sig ur ett viktigt uppdrag, syftande till att kunna förvarna den svenska befolkningen om en eventuell förhöjd radioaktivitet.

Det är inte bara den Libyska civila befolkningen Försvarsmakten sviker, nu även det egna folket.
Skamligt.
Kom sen inte och snacka om värdegrund.

3 kommentarer:

 1. Det är väl knappast FM som lagt caveats på insatsen i Libyen?

  SvaraRadera
 2. Har precis skummat igenom fm regleringsbrev och hittar inget där det står att fm ska stödja ssm med detta. Vad är problemet för FM?

  // Diane

  SvaraRadera
 3. @ Cynisk, riktig kommentar, ytterst är det ju politikerna.
  @Diane, Just det, det missades och precis som Du har juristerna tydligen kommit på det.

  annars så vore det väl bra reklam och payback till svenska folket att genomföra radiakflygning.

  Vad jag också förstår så kom FM på detta redan innan Japankatastrofen och snabbt såg till att avsäga sig uppdraget trots att rsurserna finns klara.

  Hade kapslarna hängt på en Gripen hade det nog varit en annan femma.

  SvaraRadera