fredag 12 mars 2010

Vådaskott eller inte?

Dagens rapporter om att de dödade svenskarna och den afghanske tolken kan ha dött för svenska kulor är osmaklig. Att chefsåklagare Krister Petterson, enligt TV4, avser att påbörja än mordutredning är ännu värre.

Den utredning FM inlett är ännu inte klar. Självfallet kan man ifrågasätta det riktiga i att FM utreder sig själva men det normala är att man från civilrättsligt håll avvaktar FM utredningsresultat innan ställning tas för en förundersökning.

Det osmakliga är också att vare sig TV4 eller Aftonbladet har den minsta aning om hur snabbt ett sådant här förlopp sker. Ett antal personer ska på bråkdelar av sekunder uppfatta en situation, bedöma den och sedan handla. Med lite grundläggande psykologisk kunskap inser man hur svårt detta är.

Oavsett vad som faktiskt inträffade så har alla inblandade handlat efter hur man uppfattat situationen. Att sedan sälja lösnummer på att spekulera huruvida det ena eller det andra hände utan att veta, är inget annat än dålig journalistik och skapar bara lidande för både anhöriga och kolleger.

Om det förekommit eldgivning där de svenska soldaterna träffades av kulor från olika parter, eller om så inte var fallet, är det i vilket fall en djup tragisk händelse, där media borde visa lite mer respekt och ödmjukhet.

Och chefsåklagare Krister Petterson borde in i skamvrån!

1 kommentar:

  1. Expressen ger en annan vinkel nu ikväll. Tack och lov.

    SvaraRadera