söndag 21 april 2013

Rysslands budskap till Sverige: "Skärp er"

Gårdagens tillkännagivande om att ryskt flyg under påsken övade mot mål i Sverige, alltså prövade vår incidentberedskap, har blivit nyhetsstoff där FM insatschef Anders Silwer lugnt bekräftar det hela med kommentaren att ingen hotbild mot Sverige föreligger. Det inte Silwer nämnde var att det finns flera liknande händelser i relativ närhet som inte har fått publicitet. Att Sverige inte har incidentberedskap 24 timmar per dygn i form av startberedda Jas-plan är inget nytt. Sverige hade inte ens under kalla kriget, utom vid vissa tillfällen, 24 timmars jaktflygberedskap under hela dygn. Däremot så har, liksom under de senaste 50-60 åren, det skett ständig radarövervakning dygnet runt årets alla dagar av Luftbevakningen.

Att enbart jämföra med styrkebeskeden från förr tjänar inte alltid något syfte. Däremot kan vi konstatera att vi har i praktiken två insatsberedda jaktflygdivisioner (där även spaningsinsatser ingår) vilka kan sättas in omedelbart. Övriga divisioner ligger i en lägre nivå enligt det cykliska system som används. Det innebär att det finns runt trettio piloter användbara. Lägg därtill de snaror landet självt har lagt ut i form av allt från arbetstidsbegränsningar till koncessionsbestämmelser vid flygplatser vilket i praktiken ger kraftiga begränsningar i tillgängligheten.
Det Ryssland säger är förmodligen att vi i Sverige ska skärpa oss. Det tjänar Rysslands syfte att Sverige har ett starkt försvar och även bibehåller sin alliansfrihet, i praktiken innebärande ett icke medlemskap i NATO. Det minskar risken att NATO ytterligare blir förstärkta i Norden och kring Östersjön och i ryska ögon är det det strategiskt viktigt Området blir inte ett NATO-dominerat geografiskt område om än att Sverige i praktiken ställts sig väldigt nära NATO.
Allt går att sammanfatta med att säga att Sveriges säkerhetspolitik är kraftigt ifrågasatt.11 kommentarer:

 1. Men kanske Anders Borg stod på Gotland och vinkade med en flagga med texten: "Vi har tyvärr inte råd med någon incidentberedskap på helger, respektera det!"

  SvaraRadera
 2. Om inte våra politiker begriper att man bedrivit ett farligt spel när man avvecklat vårt försvar, så torde det stå klart nu. Låtsasinsatser i främmande land imponerar inte på någon.
  Det som nu är allvarligt är att NATO ingrep. Där är den springande punkten. Ryssland ser NATO som ett hot. Och att nu Nato tagit över förvaret av Sverige är illavarslande.
  Att prioritera plånboksfrågor har sitt pris!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt att det faktum att NATO fick göra jobbet medan svenska flygvapnet åt påskägg är besvärande

   Radera
  2. @ Thomas Berkland
   Din slutsats är klockren!

   Flygsoldat 113 Bom

   Radera
 3. Gustav Wasa sa...

  Varför inte vissa regeringen lite välvilja?

  Tolka det som att den svenska förväntan om solidariskt utländskt försvar faktiskt levererar. Dansk flygstyrka baserad i Baltikum ställer upp för sitt gamla Sve-Rige.

  Vi skriver ju fortfarande vår stats namn på danska och kallar oss inte för medborgare i Sverike!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Gustav Wasa
   Tänk positivt: Ryssarna bör öva bombfällning mot Rosenbad så att de inte missar målet. En fullträff i Rosenbad har nämligen central betydelse då det gäller att elliminera Quisling-alliansen och övriga landsförrädare i det här landet.

   Flygsoldat 113 Bom

   Radera
 4. Den Svenska sedvänjan att boka tid med någon innan ett besök avspeglas tydligen också inom Försvarsmakten. Ryssen måste boka tid nästa gång...

  SvaraRadera
 5. Käre Borneo, du har nog gjort en rejäl tanke-loop när du talar om alliansfrihet. Den har aldrig existerat mer än i den enskilde naive Svenskens huvud pga landets egen interna propaganda. Det är sedan flera år känt att vi varit i allians med Nato och väst under hela kalla kriget. Dessutom hade en liknande händelse under kalla krigets senare årtionden garanterat resulterat i en styrkedemonstration från Svensk sida. Jo vi hade faktiskt en rote i beredskap dygnet runt, men graden av beredskap varierade. Men upp hade vi kommit och visat vårt ogillande, det är helt klart.

  /RROBS

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ RROBS
   Det stämmer. I mitten av 1960-talet hade vi stundom två rotar i högsta beredskap dygnet runt. Det vill säga när dessa inte befann sig i luften för att avvisa inkräktare.

   Flygsoldat 113 Bom

   Radera
 6. Det framgår tydligt att ryssland blivit mer aktiva ,det gäller även underrättelsetjänsten fick jag erfara när jag jobbade sista året på Saab Avitronics i Järfälla ,Där producerar man den hemliga Radarvarnaren till Gripen . En Rysk Civ.ing anställdes utan säkerhetsprövning för det första,sedan utan koll av eventuella betyg,saknade totalt utbildning inom elektronik.Hade enligt min mening koppling till Rysk underrättelsetjänst.I Moskva hade hon arbetat som Thaimassös.

  SvaraRadera
 7. Fredrik Reinfeldt ägnar sig hellre åt lek med fotbollar än åt rikets havererade försvarsmakt. Någon annan slutsats än att Reinfeldts huvud är lika tomt och innehållslöst som en fotboll kan rimligtvis ej dragas. Snacka om dysfunktionell statsminister!

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera