fredag 31 maj 2013

Rekrytering är nog inte viktigt för Flygvapnet

Försvarsmakten har problem att rekrytera personal. En identifierad anledning är det dåliga intresset för försvarsfrågor vilket i sin tur hänger ihop med felaktigt sätt att informera och kommunicera med intressanta målgrupper.

Flygvapnet har att ta eget ansvar för sin rekrytering och inte lita på de landsomfattande svårbegripliga försvarsmaktskampanjerna vilka mest applåderas inom mediabranschen. Flygvapnet tar inte det ansvaret i tillräcklig stor grad. Färska exempel är den nyss genomförda flygdagen på Hässlö och den om en vecka planerade dito på Säve i Göteborg.
Det åskådare vill se är flygvapnets flygplan både på marken och och i luften. Att gå på en flygdag kan också vara den mycket unge besökarens trigger till att i framtiden välja Flygvapnet.

På Hässlö visades en C-130 Hercules på marken där folk fick titta in. Det var bra. Gripen kom flög en stund och återvände till F 7, landade aldrig, ej heller någon maskin på marken för statisk förevisning. Dessutom inga rekryteringstånd eller utställningar. Veteranflyget från Såtenäs visade dock upp en civil Viggen samt civila SK 60 och Hawker Hunter vilket var bra. Flygvapnets insats var dock inte mycket att skryta med.

Kommande evenemang på Säve har enbart veteranflyget från Såtenäs på plats. en Gripen skall flyga men på marken står, hör och häpna, en plastmodell av Gripen i full skala. Helt underkänt och som en flygofficer på
F 7 uttryckte det: "Man skäms". Dessutom lär infoansvarig på Såtenäs sagt att det är ingen idé att satsa på flygdagar då det bara kommer småungar och pensionärer. Med den inställningen lär det inte bli mycket kommunicerat med flygdagsbesökarna och eventuella intresserade.
19 kommentarer:

 1. Svaret från central nivå är att man vet hur man ska göra för att rekrytera och det har vi lekmän ingen aning om. Att det sedan inte märks i antalet ansökningar får antas vara en fråga om ren otur… 160 sökande med grundläggande behörighet till 80 platser på officersprogrammet är ett svårslaget bottenrekord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara början, förvsaret är en helt ointressant och numer obegriplig verksamhet för de flesta svenskar. Lyssnade man på kvinnliga tyckare i morse i P1 så lät det som de pratade om världen 2001.

   Radera
  2. @wiseman
   Om du på tjänstetid istället hade bidragit med dina åsikter så hade nog det där problemet varit löst sedan länge. Det är som med sportkrönikörerna...lättare att skriva om hur det borde vara istället för att spela in bollen i mål.

   Radera
  3. Det behöver du inte oroa dig för. Den här sportkrönikören deltar i högsta grad på spelplanen även i detta avseeende.
   I den här frågan är dock fotbollsförbundet ytterst tydligt med att man inte vill ha någon hjälp. Man kan bäst själv.

   Radera
 2. Ja,småungarna blir väl större och pensionärerna kan man ju alltid rekrytera som konsulter!

  SvaraRadera
 3. Det är ingen idé att fortsätta med Högvakten, det kommer ju bara gamla tanter och utländska turister. Securitas kan sköta bevakningen till halva kostnaden.

  Det är ingen idé att fortsätta med Försvarsmakten heller, det finns ju mer än dubbelt så många gevär och skyttar hos Svenska Jägareförbundet.

  Det är ingen idé att fortsätta med regering och riksdag, där fattas ju mer förstånd och intelligens än beslut.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 4. http://www.forsvarsmakten.se/sv/Forband-och-formagor/Forband/Blekinge-flygflottilj-F-17/Nyheter/Ronneby-testar-branschdagar-i-stallet-for-prao/

  Efterlyser fler dagar likt denna men bredare målgrupp.
  Här fick man se allt från flygplan på backen och i luften, träffa piloter, soldater, känna på utrustning, vapen,

  SvaraRadera
 5. Som anställd i Flygvapnet som deltagit vid ett antal flygdagar och andra arrangemang genom åren, kan jag bara konstatera att vi i dagsläget inte har en chans att kunna avsätta resurser för att åka på sådana evenemang. Förutsatt att vi inte får tillåtelse av HKV att prioritera bort alla andra måste-uppgifter.

  //FV-sergeanten

  SvaraRadera
 6. Håller med sergeanten. Om de slipper klargöra flygplan och träna piloter kan de istället foka på att köra event. Men nu är det så att man måste prioritera. Och f7 kör väl en flygdag i år också. I alla fall enligt hemsidan. Så det går ju inte att prioritera alla event.

  SvaraRadera
 7. F 7 flygdag är en anhörigdag även om vem som helst får komma dit. Det är veteranföreningen som står för programmet bortsett från en lokal Gripen.
  Säve lär vid bra väder få 30-40 000 åskådare. Övriga militära resurseri Göteborg, Försvarsmedicin m.m. ställer upp men det är Flygvapnet som saknas.
  Team 60 är ställda på backen. De var ett av de främsta ddragplåstren under 40 år. Min dystra prognos är att vi sett T 60 för sista gången.

  SvaraRadera
 8. Jag har bara varit på en flygdag men det var när jag gjorde vpl 91. Men jag var på Säve för några år sedan. Då hade flygvapnet med en Herkules och en jas. Men jag vet inte. Det kanske inte finns pengar till sånt mer. Höj skatten :-D Och det måste väl finnas fler sätt att rekrytera på än en regnig flygdag.

  SvaraRadera
 9. @anonym 0404
  Ja du har rätt,,,tyvärr så vet flertalet som har synpunkter inte hur rekrytering fungerar metodiskt, systematiskt och kvalitetssäkert. men som sagt,,,,i Sverige slår tyckande alltid professionalism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt mig gissa, du jobbar på HKV?

   Radera
  2. Det är i så fall inte mycket till professionalism när resultatet är 160 sökande till 80 platser – på ett år!

   Radera
  3. @anonym 0809
   Helst inte....är engagerad i frivilligrörelsen och jobbar med marknadsföring och rekrytering civilt.

   Radera
 10. Om FV inte tar möjligheten att deltaga i privata flygdagar vilket är mer eller mindre gratisarrangemang för FV så tycker jag att man visar att man är intresserad av rekrytering. Vi ser en klassisk moment 22 då vi anser oss att inte ha tid eller resurser för att rekrytera samt ta hand om de nya på ett förståndigt sätt med avhopp som följd. Om jag hade varit bättre påläst så kanske jag hade kunnat kallat detta för en systemkollaps.....

  SvaraRadera
 11. Självfallet så ger FV deltagande på en privat flygdag effekt och mervärde för de betalande gästerna. Går dock inte att komma ifrån att det ger större rekryteringseffekt att deltaga på en jobbmässa eller gymnasievalsmässa riktade mot ungdomar.

  Sedan så är det bara att inse att oavsett vilka rekryteringsplaner man lägger upp så går det inte att sända ut gamla trötta gubbar på sådana evenemang. På förbanden är det tyvärr inte särskilt populärt att tillbringa helgen på ett gräsflygfält i glesbygden med de närmast sörjande.

  SvaraRadera
 12. Som före detta FV pilot så måste jag erkänna att jag tror inte, vad gäller pilotrekrytering, på jobbmässor eller liknande. FV Jobbet är så speciellt så att de som känner sig kallade söker oavsett förutsatt att de ges en kick i form av flygdagar eller liknande.

  SvaraRadera