fredag 16 december 2011

Förväntade beslut, ny insatschef och ny flygvapeninspektör

Anders Silwer skriver idag på Flygvapenbloggen att han nu blir ny C Insats efter nyss avgångne Anders Lindström. Anders Brännströms sejour blev alltså mindre än en månad. Frågan är om Brännström tackat nej till utnämningen och Silwer är andravalet.

I vilket fall så är Silwer väl skickat för jobbet och bryter nu den gröna dominansen vilket också kommer att innebära att vi slipper uttryck som "primadonnor" från C Insats mun syftande på flygvapnets piloter.

Micael Bydén axlar nu jobbet som Flygvapeninspektör vilket bara är att gratulera
Flygvapnet och dess personal. Johan Svenssons utnämning till C prod/flyg är däremot tveksam i mina ögon. Nu blir det än viktigare med rätt laguppställning i övrigt på flygets produktionsavdelning. Svensson har givetvis kvalitéer men har ingen egen flygbakgrund vilket ligger honom i fatet. Artilleriet i all ära men är väl inte den bästa grunden för att axla ett av de viktigaste jobben i flygvapnet. Men låt honom få en chans att bevisa att jag har fel. Han lär vara Linköping Hockey Club fan och det visar på gott omdöme i varje fall.

Totalt sätt så är det en fin julklapp till flygvapnet

20 kommentarer:

 1. Så var vi återigen där Har man ingen vinge (rak naturligtvis) på bröstet anses man inte vara bra nog
  Märklig inställning tycker jag
  Jag är övertygad om att Svensson kommer göra ett utmärkt jobb som C Prod Flyg
  Måhända kan det äntligen nu lyftas fram både Överstar och Generaler med helikoptervinge på bröstet (vågar man säga så...) eller kanske rent av utan. Allt för att bredda FV som numera består av en hel del mer än JAS.

  SvaraRadera
 2. @ anonym 0406
  flygbakgrund kan ses på många sätt både som pilot, navigatör, färdmek etc och har ingenting med vilken sorts vinge vederbörande har. Min reflektion är mera att det alltid är svårare att förstå det som man själv inte har erfarenhet av. Det är bland annat därför flottiljcheferna inte längre finns i flygtjänstledningsspåret då det inte längre är krav på flygutbildning för dem.

  SvaraRadera
 3. Svensson kanske har Gucci-klocka, så då är det väl ok ändå...

  SvaraRadera
 4. Anders Brännström har aldrig varit aktuell för befattningen, det kommer aldrig att utnämnas en C Insats som tillhör samma försvarsgren som sittande ÖB. Sverker Göranssons efterträdare kommer med stor sannolikhet att komma från Flygvapnet, då kanske man lyfter Anders Silwer och Brännström får en ny chans till stolen.

  SvaraRadera
 5. I två av tre fall överträffar de nyutnämnda sina respektive företrädare avseende såväl kompetens, ledarskap som allmän lämplighet.

  I det tredje fallet återstår en hel del att bevisa...

  SvaraRadera
 6. Det är inte befattningen som C PROD FLYG som är problemet för Flygvapnet utan det är befattningen som Ansvarig Företrädare för Flygoperatören, dvs för flygvapnets operationella Flygverksamhet inklusive teknisk tjänst, stridsledning och luftbevakning, SIS-tjänst, flygtjänst och i viss utsträckning flygplatserna. Nu har vi en artillerist där, låtvara en duglig karl men ändå en som har hela sin grundutbildning och en stor del av sin karriär inom armén.
  Jag anser det vara en "mjuk" fråga, där Flygvapnets själ, profil och trovärdighet nu plötsligt fick sig en rejäl smäll. Vi på golvet har helt enkelt tappat tron...

  SvaraRadera
 7. En bevingad alf från staden Kalleborg
  sa: Det sägs på ortens torg,
  att man mitt vapen vill rasera
  genom att placera
  en artillerist som AF – vilken sorg, vilken sorg…

  /tranströmming

  SvaraRadera
 8. De första svenska militära flygarna var artillerister i ballongflygkåren. Sen kom det både flottister och kavallerister, gubevars, som Nordenskiöld. Det är lite väl enkelt kritisera Svensson för något han inte gjort.

  Är han en duglig människa? och kommer han göra ett gott arbete? är intressantare frågor.

  SvaraRadera
 9. @anonym 0406
  "Rak eller krokig vinge"???
  Svensson har väl ingen annan helikopterbakgrund än att han (om jag minns rätt) varit stabschef och flottiljchef på förbandet på Malmen efter det att de lokala karriarmöjligheterna inom armén försvann. Gör honom knappast till någon med "krokig vinge" i mina ögon, även om han bär en uniform med axelklaffar som ser ut som flygvapnet.
  Det hade varit intressant att se om en armé- eller flygvapenofficer lika lätt kunnat få en kringla på gradbeteckningarna och bli utnämnd till amiral (häpp)!

  SvaraRadera
 10. Det skall bli intressant att se hur en icke pilot löser uppgiften som AF. Det kan för halva flygvapnets del knappast bli sämre än det varit de senaste åren. Äntligen en klok person som dessutom inte är konstant partisk till spetsflygets fördel. Jag som pilot ser med tillförsikt fram emot att producera under en icke pilot.

  SvaraRadera
 11. @Borneo

  Det är på tiden att FM tillsätter en chef inom FV som inte redan från 20-årsåldern rullats i bomull, knuffats fram över den röda mattan och konstant indoktrinerats av en intern propaganda som jämställt honom med någon annan där uppe.

  Samhall

  SvaraRadera
 12. @anonym 1412
  Äntligen kan spetsflyget få igen för de senaste 75 årens mobbning av de andra flygslagen, nu när såväl FVI, C PROD FLYG som AF kommer från helikopterflottiljen. Heja!
  (för undvikande av missförstånd var detta litet ironiskt menat)

  SvaraRadera
 13. Dags att nyansera debatten lite kanske... Johan Svensson är nog den mest dugliga som finns inom flygvapnet efter hans två nyutnämnda överordnade så allt snack om hans bristande flygbakgrund ska vi ta med en stor nypa salt för det är helt enkelt inte relevant i hans nya befattning, chefer på den nivån vi nu pratar om sysslar med verksamhetsledning. Jag har jobbat i Johans närhet ett par år och kan bara gratulera Flygvapnet till att ha fått ytterligare en mycket kompetent general och chef i Johan Svensson.

  SvaraRadera
 14. Grattis Michael och Johan. Perfekta val

  SvaraRadera
 15. @ anonym 16/12 083.
  -Varför kan inte ÖB och C INS koma från samma vapenslag?

  SvaraRadera
 16. "Varför kan inte ÖB och C INS koma från samma vapenslag?"

  För att det i längden blir tjatigt om ÖB och C INS bara ska rekryteras från Marinen? ;-)

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 18. Små pojkar har stora behov det är sant. Nu handlar det om vuxna karlar. Lite av rättvise/jämlikesatuk är det väl nar det ska varvar blått grönt. Själv har jag alltid undrat vad sossarna mutade med för att få nuvarande ÖB på plats då det ansågs vikt för Genlt Mats Nilsson.
  Nu är dock herrarna utsedda och då jobbar vi på lojalt och förutsätter att även Briggen johan Svenson kan prestera, han dock lite tryck på sig.
  Alf Ingesson Thoor

  SvaraRadera
 19. @Alf Ingesson Thoor

  ”Briggen Johan Svensson” – hur tänkte du nu?

  -"hur Var Namnet På Skutan?"
  han Sporde Och Slog
  nio Supar I Spetsiga Glas
  -"briggen Johan Svensson."
  det Tionde Glaset Han Tog
  och Han Slog Det Mot Golvet I Kras
  -"sa Ni Johan Svensson Kapten? Briggen Johan Svensson Av Hull?"

  /tramsströmmer

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera