lördag 27 augusti 2011

Flygvapenbloggen, ny historia skrivs, en bra sådan....

Det lite extraordinära grepp Flygvapeninspektören Anders Silwer tog då han startade rubricerad blogg kan anses vara vågat av en person inom generalitetet. Det måste ändå konstateras att bloggen blivit en stor framgång då Silwer själv agerar "som en vanlig människa" och dessutom har den goda smaken att reflektera över vad som är bra och dåligt.

Det ämne som verkar vara mest intressant just nu är Flygvapnets kultur och dess säkerhetsmedvetande. Här finns det mängder av stoff att tillgå. Svensk Flyghistorisk Förening,SFF har mängder av information att gräva ur i just dessa frågor, gamla flygsäkerhetsofficerare likaså. Men historia i all ära, Flygvapnet måste kunna se framåt och ta de utmaningar som dyker upp. Ny historia skrivs och blir till erfarenheter som ska tagas tillvara och, mycket viktigt, införlivas med tidigare kunskaper.

Det finns dock risk för en självgodhet in Flygvapnet då man bara ser på sina goda sidor och glömmer de mindre bra. Ska Flygvapnet, och övriga Försvarsmakten, nå framgång behövs en stor portion av ödmjukhet.

Att nu analysera Flygvapnets insats i Libyen är oerhört viktigt då den, så att säga, stämplar formen för kommande insatser.

Dessutom får vi inte glömma de problem vi har inom flera områden där flygstridsledarna fortfarande är en mycket trång sektor,därefter helikoptertekniker.

Det finn områden att jobba på!

3 kommentarer:

 1. If you can't beat them, join them...

  Minns bloggen Strilaren, minns alla kommentarer på Wiseman, m.fl: Plötsligt var det som om hela världen "kom ut". Intet var längre "inhouse" i FV. Men FVI gick fortfarande runt i månader och muttrade om "dessa f-e bloggare". Vad göra för att inte tappa ledningsöverläget?

  Jo, självklart, efter många, många, många dagars funderande, starta en egen blogg där positiva och tillrättalagda "nyheter" får bemöta vanligt FV-folks kritik.

  Ord mot ord, vem vet vad som är sant och vad som är polemik? Läs Ulfvings "Spegellabyrinten". Intet är vad det synes vara.

  SvaraRadera
 2. FV-bloggen, Armébloggen och de övriga bloggar INFOS planerar driftsätta inom kort är endast en del av en strategi försvaret tillämpar för att återta initiativet inom informationsarenan.

  Ett av delmålen är att marginalisera de redan existerande ocg fria bloggarna med försvars- och säkerhetspolitiska temata...

  SvaraRadera
 3. "Det ämne som verkar vara mest intressant just nu är Flygvapnets kultur och dess säkerhetsmedvetande."

  Ett ämne som alltid kommer att vara intressant!

  "Stockholm (TT)Publicerad 26 aug 19:45 Uppdaterad
  Flygförbud gäller för Försvarsmaktens åtta Hercules-plan till åtminstone måndag. Skälet är att vissa kontroller enligt dokumentationen inte har utförts.
  - Det handlar om flygmaskinernas struktur som ska kollas efter tre, sex och tolv år. Kontrollerna kan vara genomförda men det finns inte avrapporterat, säger Pär-Olov Carlsson, teknisk chef i Flygvapnet, till TT."

  Detta är kanske något som skulle varit med i "fredagsfunderingarna" så att dina farhågor om självgodhet inte besannas.

  "Det finns områden att jobba på!"

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera