onsdag 8 juni 2011

Fem Gripen är fler än fyra sossar

Dagens politiska uppgörelse rörande Sveriges insats med Gripen i Libyen har ett löjets skimmer över sig. Sossarnas utrikestalesman Urban Ahlin förefaller väldigt nöjd med att Sverige endast ska ha fem Gripen i Libyeninsatsen istället för åtta.
Sossarna verkar tro att det är på det sättet man sätter gränser för insatsen, vilket bottnar i en fundamental okunskap om hur det faktiska läget är.
Då flygplanen normalt opererar i rotar (rote=två flygplan), en eller två rotar samtidigt men förmodligen i olika områden innebär det att det endast finns en reserv att tillgå och att det riskeras att få insatser inställda då det saknas reservflygplan. Alltså en operativ risk som ökar. Därtill en massa serviceflygningar till och från Sverige vilket drar både resurser och kostnader.

Hur korkad får en politiker vara?

Det är inte så att Flygvapnet likt kavalleriet verkar i en stor hop och då fem blir mindre än åtta alltså en mindre insats.

Det här beslutet innebär bara ökad belastning på personal och materiel vilket ökar stressen och därmed risken för misstag.

Ska dessutom den flygande insatsen utökas borde istället fler flygplan tillföras för att säkerställa tillgänglighet.

6 kommentarer:

 1. Exactamente. Har själv tänkt tanken - dock utan några djupare insikter - att nu får vi rotera säg 10 plan för operativ verksamhet varvat med underhåll och översyner, dock endast fem på plats i varje givet ögonblick och övriga i Sverige eller en route till och från operationsbasen. Konsekvensen blir att reservplanen står i Sverige istället för på plats. Stor vinst.

  Inte vet jag om såssarna har pekat ut vilka fem flygplansindivider som skall delta i operationen. I sådant fall går inte ovanstående förfarande att genomföra, men vad skulle förvåna efter alla övriga turer?

  Bra inlägg, Borneo.

  SvaraRadera
 2. Tja, om man politiskt vill detaljstyra ned till flygplanindividnivå så varsågoda. Visst det går egentligen att komma runt begränsningen genom att genomföra serviecar på ett annat ställe där man opererar JAS med stöd av FMV. Men man kommer att bränna flygtid i onödan.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 3. @ J.K Nilsson

  På tal om att göra saker i onödan; Onödigt att ta bort tre plan ur en fungerande operation.

  Självklart landar notan för alla turerna hos skattebetalarna när allt är sagt och gjort.

  "Fördelen" är att Juholt et consortes kan hänvisa till någon form av "framgång", oklart vilken.

  Jag säger som Carl Bildt sa vid dagens presskonferens, efter en längre utläggning om hur drivande och framgångsrik rörelsen hade varit i hanteringen av hela ärendet; - Nåja!

  SvaraRadera
 4. Fem Gripar är även fler än de fyra journalister som besökte morgonens pressträff på högkvarteret...

  SvaraRadera
 5. Fem halvsanningar, mörkningar och glidningar är även de fler än fyra vanliga sanningar.

  Jag tror att FM hittillsvarande sätt att "informera" fått såväl journalister som allmänhet och anställda att krokna. Själv tröttnade jag på Försvarets Forum någon gång 2004-2005 och det är först på senare tid som jag slutat att kasta tidningen oläst.

  Agitprop sa Bull.

  Förr eller senare behöver man sin trovärdighet, men då kan det vara försent.

  SvaraRadera
 6. Mot bakgrund av den allmänna kunskapsnivån hos svenska politiker får vi vara glada om svenska soldater är utrustade med en 1/3-dels gasmask och ett halvt gevär.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera