torsdag 17 februari 2011

Författare, helikopterpilot och debattör.

SVT hade i idag, torsdag den 17/2, i programmet Go´kväll en intervju med Rober Karjel, tidigare divisionschef vid Hkp-flottiljen och även motsvarande befattning vid insatsen med helikoptrar i Adenviken 2010.
Givetvis var det en möjlighet för Robert att marknadsföra sin senaste bok, han har skrivit flera spännande thrillers vilka förtjänar att läsas. Men också tillfället att visa upp en flygofficer med många förmågor.

Robert Karjel är ingen typisk officer i FM, därvid är han alldeles för frispråkig och rak i sin argumentation och upplevs tidvis obekväm i sin omgivning då han inte är en klassisk ja-sägare. Det finns alltid synpunkter i alla riktningar när det gäller människor i FM som vågar sticka ut, anmäla avvikande åsikt och även driva "hopplösa" frågor
.
I rekryteringssyfte är Rober Karjel alldeles utmärkt då han representerar en officer helt i linje med vad FM vill ha, nämligen någon som tänker själv och står för sina åsikter.

Förhoppningsvis inser FM värdet av att officerare med flera strängar på sin lyra bli synliga och därigenom kan locka andra än enbart de med tjocka pannben till FM. 

 

21 kommentarer:

 1. Tyvärr måste man ha tjockt pannben och en division änglars tålamod för att stå ut i FM.
  Tänka själv och åsikter får man ha på annan plats.

  SvaraRadera
 2. Robert höll ett mycket bra föredrag om insatsen i Adenviken i höstas på Flygvapenmötet. Han vet hur man berättar en bra historia.

  http://www.wwd.se/Forfattare/Forfattarpresentationssida/?personId=10315

  Vi har en hel del andra författare i Flygvapnet. För det mesta så rör det sig om memoarer och flygarminnen, men ibland även annat.

  Jag har t.ex. min kollega Jan Landins bok "23 år och ödödlig" på sängbordet och en annan kollega Leif Möllers "Made in Sweden" i bokhyllan.

  http://www.sydostran.se/index.81902---1.html

  http://www.mbforlag.se/body_mapp/titlar_-2006/leif_moller.html

  Tommy Pettersson (ytterligare en divisionschef i FV) har skrivit boken "Med invasionen i sikte" som är av mer militärhistorisk art.

  Bara för att nämna några. Jag har dock ännu inte sett någon bok av C INS eller personalchefen...

  SvaraRadera
 3. Märkligt att Karjel väljer att göra pengar på att ha varit i Adenviken under 2 månader. Förbandschefen som avlöste och stannade lika länge har valt att inte hårdexploatera sig Heder åt denne som gjorde exakt likadant jobb
  Många var det som bäddade för att K nu tar åt sig äran

  SvaraRadera
 4. Som sagt i inlägget, sticker någon ut och inte följer strömmen så får man utstå kritik.

  Att skylla någon för att "ta åt sig äran" därför att vederbörande berättar sin historia är lite väl magstarkt. Alla har alltid möjlighet att berätta sin historia, på valfritt sätt, där inte sekretess sätter hinder i vägen.

  SvaraRadera
 5. Historier är till för att berättas!
  http://cynismer.blogspot.com/2010/04/historier-ar-till-for-att-berattas.html

  SvaraRadera
 6. Karjel kanske skriver bra böcker och förtjänar att uppmärksammas pga det, jag vet inte då jag inte läst någon av dem. Däremot kan du ju fråga hans före detta underlydande på helikopterdivisionen om de är nöjda med hans insatser som chef. Hade han varit mer fokuserad på sin uppgift som divisionschef och mindre på att få tillhöra ett häftigt förband i syfte att få stoff till sina böcker, så hade det kanske inte behövts diverse krismöten, tandgnissel och skitsnack bakom ryggen bland personalen. Kanske hade vi inte heller haft folk som tappat sugen och nu läser in civil ATPL-teori. När han (och ytterligare minst en chef) nu är borta vittnas om en betydligt bättre stämning och arbetsglädje på divisionen.

  Lustigt också att tidningar och TV inte berättat om att han är den ende som lyckats glömma att fälla ner landstället på en hkp15 med otillbörlig markkontakt som följd. Men det är klart...det rimmar ju inte så bra med den Hamilton/Bond-myt han så gärna vill odla om sig själv.

  SvaraRadera
 7. @Borneo

  Det anonym 06:04 berättar är väl ingen nyhet för dig? Eller har du tappat greppet nu när Hkp9 står på Bråvalla?

  Bull

  SvaraRadera
 8. Go'kväll-publiken känns som helt rätt målgrupp för Karjel att imponera på, om än inte den bästa ur rekryteringssynpunkt. Jag tillhör också dom som inte har läst någon av hans litterära verk men är Karjel lika duktig på att fabulera där som när det gäller att skönmåla sin egen förträfflighet och spännande bakgrund så kan det knappas gå fel...

  LUHS

  SvaraRadera
 9. Författare, helikopterpilot, debattör och mytoman är en lämpligare rubrik

  SvaraRadera
 10. @Bull
  Jag är väl medveten om allt detta men jag försöker också ta en vidare utblick på den jantelag som genomsyrar FM. Jag tog Robert som exempel då han är just en sådan som nagelfars och bedöms av i stort sett alla. Det innebär inte att jag subjektivt företräder honom i sakfrågor, lika lite som att jag tar ställning i enskilda frågor om någon annan såvida jag inte är därtill ombedd.

  För övrigt står Hkp 9 inte på Bråvalla så länge till, vad det nu har med saken att göra.

  Det jag egentligen vill ha diskuterat är just ovan nämnda jantelag och den likriktning som sker i officerskårens högre nivåer, inte att diskutera enskilda individer.


  .

  SvaraRadera
 11. Jante, eller avund som det också kallas, förekommer främst hos svagbegåvade individer vilka känner sig underlägsna den individ som avunden är riktad mot. Den engelska benämningen är "Tall puppy syndrom".

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 12. Ja det är ju en riktig klassiker, att avfärda kritik mot någon som ett utslag av Jante. Förekommer främst hos egocentriska eller dåligt pålästa individer som har svårt att ta till sig andras åsikter.

  LUHS

  SvaraRadera
 13. Nu handlade väl det här inlägget om att färgstarka personer borde få mer utrymme i rekryteringssammanhang och då som föredömen. Det förefaller vara fleras åsikt att den person som används som exempel inte bara har beundrare utan snarare flera av motsatt alternativ.
  Om nu Borneo vill använda just R. Karjel som exempel så kanske det inte var det bästa exempelet utifrån flera kommentarer men sakfrågan, får någon sticka ut och vill FM ha "obekväma" oficerare? kvarstår.

  Nämnde Karjel torde uppenbarligen åtnjuta ett förtroende hos flera högre officerare då han, i och för sig i egen utsago, har en framträdande roll i anskaffandet av ny helikopter 16.

  SvaraRadera
 14. @13:09

  Hänger du med i debatten om FM och dess ledarskap så inser du att följande skrivning;

  "Nämnde Karjel torde uppenbarligen åtnjuta ett förtroende hos flera högre officerare"

  med stor sannolikhet också innebär motsatsen hos hans (före detta) underlydande.

  SvaraRadera
 15. @Borneo

  Frågan var om du hade tappat greppet om situationen på Malmen? Nu när du inte längre har någon flygtjänst på helikopter inom FM.

  Bull

  SvaraRadera
 16. @Bull
  Om Du tänker ett varv till och vänder på lite av varje så har Du svaret.

  SvaraRadera
 17. @Borneo

  Tydligen var Karjel ett dåligt exempel om det verkligen var jantelagen du ville diskutera. Om du nu inte hade tappat greppet utan var väl medveten om situationen på den divisionen så hade det varit bättre att nämna andra namn inom FM, eller inga namn.

  K. var ett mindre bra exempel vilket tråden även visar och den nu offentliga informationen tjänar säkerligen inte hans intressen.

  Så vad var nu ditt syfte med inlägget och anser du att du lyckades. Ett varv till.

  Bull

  SvaraRadera
 18. @Bull
  Du har kanske svaret själv! "den nu offentliga informationen....."

  Pelle Svanslös

  SvaraRadera
 19. @Borneo

  Var ditt syfte att dra K. i skiten, som en del av jantelandet vi alla tillhör. Eller var det ett försök att renodla likriktningen.
  Eller var det ett exempel på att bloggägare inte har något ansvar.

  Bull

  SvaraRadera
 20. @Anonym 15,12

  Mitt syfte var, och är, att visa på en i mitt tycke duktig person som inte faller in i den vanliga ramen och att vi behöver fler som inte bara blir nickedockor.
  Kommentarerna visar att det finns många åsikter åt alla håll.
  Jag har inte "tappat greppet" vad avser olika områden men jag har många ingångsvärden att behandla.
  Trots den kritik Karjel fått utstå vidhåller jag att vi behöver fler Karjlar i FM

  SvaraRadera
 21. Borneo!
  Håller med dig fullständigt!

  Att våga vara sig själv och sticka ut är en egenskap som allt för ofta får smaka på den kollektiva bittra avundsjukan. Jante nämns. Jante gäller. Speciellt inom egna led.

  Den anonyma källan som kritiserar Roberts ledarskap borde lyfta lite på mossan och vrida några varv moturs!

  Se där! Ett resultat!

  Något har gjorts. Ett par har inte velat. En annan har underminerat ledarskapet. Någon lipat!....frågan är: Vem är Svarte Petter?

  Nä, Robert gjorde detta inte till 100%. Men han försökte.
  Tid för rannsakning: Hur hade Du gjort?

  HMS SJÖORMEN

  SvaraRadera