måndag 20 december 2010

Fredsbaskrarna..Ett nytt LO?

Efter att ha läst dagens Wiseman där det nu avslöjas att fredsbaskrarna nu har kommit till en sådan punkt, det tog 25 år, att organisationens överlevnad är viktigare än dess medlemmar kan jag bara konstatera att "krukan går till brunnen tills den spricker".

Tusentals behövande soldater har fått hjälp och stöd av dessa baskrar efter det att de mått dåligt av sina erfarenheter i rikets tjänst, för freden, långt utanför landets gränser. Många är de, ofta själva drabbade och som lagt år av tid med att hjälpa andra utan någon egentlig ersättning, som nu känner sig bedragna av fredsbaskrarnas styrande organ.

Att FM uppenbarligen ger pengar i bruna kuvert i portgångar på östermalm till fredsbaskrarna tyder ju bara på att FM nu äntligen vill börja göra rätt för sig och att det är så bråttom att den normala vägen för inköp av tjänster inte behöver följas, det luktar dåligt samvete.

Vad värre är att detta bidrag, en miljon, tydligen är frukten av att fredsbaskrarna gått bakom ryggen på andra organisationer, vilka jobbar för ett gemensamt veterancentrum, och kört en egen framgångsrik lobbyverksamhet.

Vad är nästa steg från fredsbaskrarna? Att få FM att tvångsansluta alla nya yrkessoldater till baskrarna, likt gammal LO strategi och därmed bli "störst vackrast och bäst" för att få in ännu mer pengar.

Fredsbaskrarnas styrelse har skjutit sig själva i foten med ett rejält dubbelskott. Trovärdigheten är borta och nu krävs det nog en rejäl nyordning för att återfå aktning i leden.

Jag har i tidigare inlägg kommenterat arbetet med ett svenskt veterancentrum och då varnat för prestige och maktkamper kan förmörka hela projektet.

Den här gången var det inte roligt att få rätt.

Borneo 

11 kommentarer:

 1. Det finns bedömt fler sidor av denna historia och man bör fundera till på vem som är betjänt av smutskastningen?

  FBS har förvisso sina problem men mestadels handlar det om legitimitetsproblem, att nya veteraner inte känner igen sig i organisationen. Att FBS kör en egen agenda med sitt eget bästa för ögonen klassar jag som skitsnack, tills det bevisats.

  Jag vet att styrelser i många år fått utstå spott och spe från bittra gubbar med egna agendor så jag tänker inte haka detta rally så lätt.

  Själv ser jag gärna att en professionell organisation driver veteranfrågor, såsom det görs bland annat i Australien.

  SvaraRadera
 2. Jag säger som 'Cynisk', vi måste ha alla fakta på bordet, existerar någon polisanmälan eller kommer det komma någon?

  SvaraRadera
 3. @ cynisk

  Det finns ett PM "Ny inriktning" från ett möte i början av augusti där det framgår hur FBS vill ha det.

  SvaraRadera
 4. @Anonym
  Jag har fått ett dokument kallat "Ny inriktning" av en mycket fin person men ingenstans i det dokumentet hittar jag underlag för sånt klander som förekommer här och hos WW.

  Jag kan läsa mig till en diskuterad utveckling mot en mer professionell organisation i samarbete med andra organisationer "tex SSHF".

  Man kan också läsa att man anser att Veterancentrum snarare är en funktion än en plats och att man bör samarbeta med andra i det avseendet. Det sistnämnda vet jag sker.


  Är det det underlaget som du avser eller finns det något annat?

  SvaraRadera
 5. Jag är glad att jag överlevt min utlandstjänstgöring utan att ha drabbats av vare sig psykiska eller fysiska problem. För de personer om redan drabbats eller kommer att drabbas av problem kommer förutom en icke existerande vård att även drabbas av gubbmaffians tuppfäktning som bromsar och i värsta fall omintetgör tillkomsten av ett veteransoldatcenter. Vad är väl en annan människas väl och ve värt i deras ögon? Nej, här gäller det att slå sig för bröstet ”fy f-n vad vi är bra”!

  Vad jag inte kan förstå i detta sammanhang är den totala tystnad som råder från FB’s förbundsordförande. Vederbörande tog lead för arbetet (samarbete??) i samband med mötet på FHS och står nu (med rätta??) vid skampålen utan att säga ett ord, inget försök till dementi, ingen förklaring eller ursäkt till vad som skrivs. Jag och säkert många med mig undrar varför….. Tystnad i dylika sammanhang brukar vara en god grogrund för spekulationer och den tar kraft från alla som är engagerade i veteranarbetet.

  Nej, gubbar (finns inte så många gummor i detta sammanhang) upp ur sandlådan och borsta av er sand, medaljer och prestige! Jobba tillsammans för det som alla veteraner och deras familjer behöver, ett center för hjälp, stöd och kamratskap. Vi är värda det och vi behöver det!

  Eva

  SvaraRadera
 6. @ Anders Ramnerup
  Det där med "portgångar och bruna kuvert" är en gammal jargong för inte helt vita affärer. Det är nog ingen som tror att så sker i verkligheten.

  Dessutom är det FM som klandras, inte baskrarna.

  Frågan kvarstår dock fortfarande, hur ser det där dokumentet som refereras ut egentligen.

  Det är baskrarna som ska svara, inte skjuta undan frågan till sidospår, och var är Bo W?

  Dessutom har Du ingen aning om vilka som står bakom "Borneo" så passa Dig så Du inte faller in i samma anklagelser som Du själv anklagar andra för.

  SvaraRadera
 7. Varför kan man då inte vara öppen med sina inlägg? Är det något man skäms för?
  Mvh
  Anders R

  SvaraRadera
 8. Att dessutom komma med hot som drabbar små barn via sms! Är det ok?
  /Anders R

  SvaraRadera
 9. @Borneo

  Det finns inget där i som sticker ut överhuvudtaget. Om du är mån om veteraners väl kan du säkert få dig innehållet till livs av antingen ordföranden eller styrelseordföranden privat. Det är en bättre metod än intriger på bloggar.

  SvaraRadera
 10. Ja det är ju bra att inblandade parter i intresseorganisationerna är överrens nu.

  Lärdomen av det hela är nog att det inte alltid är så lätt med öppenhet och kommunikation vilket berörda bör ta till sig.

  SvaraRadera
 11. Ibland inser man hur besvärligt det skulle vara att få en elefant på besök i sin porslinsbutik....

  SvaraRadera