tisdag 13 juli 2010

Riksåklagaren hotar flygvapnets flygsäkerhetsarbete

Riksåklagare Christer Pettersson är idag kritisk mot FM sätt att hantera dödsskjutningarna av svenska officerare i Afghanistan tidigare i år. Han anser att erfarna kriminalare skulle vara de första på plats. FM valde, helt riktigt, att skicka sin egen undersökningsgrupp.Petterssons motiv är att direkt kunna påbörja en brottsutredning syftande till att leta syndabockar.
Skulle våra svenska soldater leva med oket att så fort något händer i en stridssituation bli utsatta för brottsmisstanke lär det inte finnas många frivilliga i framtiden. Ett sådant perspektiv skapar bara svårigheter att få fram vad som hänt för att förhindra att samma sak sker igen.
Vid militära flyghaverier i sverige låter polisen utredarna vara ifred till ett resultat föreligger då man kan syna haveriet utifrån ett rättsligt perspektiv. Redan på sextiotalet angav dåvarande riksåklagaren tonen då han meddelade att det skulle komma att bli svårt att förbättra flygsäkerheten om polisen lade näsan i blöt i haveriutredningar genom att leta syndabockar.

Skulle Pettersson få igenom det han är ute efter, nämligen klarare regler, vilket i hans tolkning skulle innebära att den förste som dök upp på en flygdivision efter ett haveri var en kriminalare, skulle vi snabbt backa flygsäkerhetsarbetet femtio år.

Här måste FM agera med mod och styrka.

6 kommentarer:

 1. Borneo, är det bara i Sverige som stridshandlingar i främmande land skall följas upp av ordningsmakten?

  Som medborgare i landet Annorlunda, skulle jag inte bli förvånad.

  SvaraRadera
 2. "Här måste FM agera med mod och styrka."

  Tja, ÖB kan väl skriva ett handbrev till åklagarmyndigheten...

  /Van Veeteren

  SvaraRadera
 3. Hot om bestraffning..

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.2065013/nya-uppgifter-om-polska-dodskraschen

  2010-07-15

  SvaraRadera
 4. Personal i FMs Internationella uppdrag och svenska förövare av sexbrott i sydostasien. Vilka fler utlänska uppdrag har egentligen svenska rättsväsendet?

  Vad har egentligen FMs militärpolis för uppdrag. Finns dom kvar?

  SvaraRadera