fredag 15 februari 2013

Flygvapnet behöver rekrytera..då groundas dess bästa rekryterare, Team 60!!

Flygvapnet är, liksom övriga försvarsgrenar i skriande behov av rekrytering. En av de bättre rekryterarna heter Team 60, flygvapnets uppvisningsgrupp sedan slutet på sextiotalet, bestående av sex SK 60. Chefspiloten från flygskolan och ledare från Team 60 har fått samma ambivalenta svar i år igen från ansvariga, " Vi vill ha Team 60 men ni får ingen flygtid så det blir inget i år heller". Problemet är att FV, inte ens dess chefer, kan styra alla korkade avtal som sluts rörande kärnverksamheter. FM ska bara äga rena operativa insatsresurser, resten ska tas in på entreprenad. I det här fallet så är det Saab som äger produktionen av flygtid på SK 60. Avtalet stipulerar bara ett visst antal flygplan och det kan inte ens flygvapeninspektören ändra på med mindre än att han stänger av elevflygningen. Som extra lök på laxen så innebär nuvarande koncessionsbeslut på Malmen att det inte får flygas på helger vilket innebär att om Team 60 skulle ha ett uppdrag en lördag och/eller söndag så måste flygplanen flygas iväg på fredagen och sedan tillbaka på måndagen. Var och en inser snabbt det orimliga i detta.
Försvarsmakten lägger dock hundratals miljoner kronor på tvivelaktiga rekryteringskampanjer som enbart applåderas av folk inom reklambranschen, framförallt de som fått de feta kontrakten av försvaret.
Team 60 har funnits i 47 år. Det är miljoner människor som sett dem på olika evenemang, inte nödvändigtvis flygdagar och över tusentals unga män och kvinnor har fått en impuls att söka till Flygvapnet genom dem.
Saab som numera ansvarar för SK 60 produktionen binder ris åt egen rygg då de inte underlättar Team 60 verksamhet då det på sikt även drabbar deras egna försök att sälja Gripen.

16 kommentarer:

 1. Är det inte så att man fört över huvudmannaskapet av SK60 till SAAB för att ge företaget möjlighet att (utan statlig upphandling) erbjuda motköpsaffärer (läs Schweiziska Pilatus eller Brasilianska Tucano)vid offerering av JAS39E?
  DVS Återigen så är Försvarsmaktens vikigaste uppgift industristöd.

  SvaraRadera
 2. Team60 får väl testa att bjuda väl valda delar av InfoS på skidpaket och alpresor.
  Funkade ju i upphandlingen av reklambyrån...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde det var upphandlingsenheten som svarade för upphandlingar i Försvarsmakten, eller?

   Radera
  2. " Dessutom hade de tre ansvariga tjänstemännen vid informationsstaben så nära band till Carat att revisorerna konstaterar att det varit svårt att undvika jäv. Försvarets generaldirektör Ulf Bengtsson är självkritisk. – Här är någonting som vi själva i försvarsmakten måste fundera över. Hur gör vi framöver, vi ska ta med oss verktygen för att undvika att hamna i situationer där ens misstanke om jäv föreligger. Av revisionsrapporten framgår dessutom att försvarets informationsstab under fyra år köpte reklamtjänster av Carat för 110 miljoner. Detta skedde utan att det fanns ett giltigt avtal, något som måste finnas. Revisorerna konstaterar att det varit ”omfattande otillåten direktupphandling”."

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=4605884

   Radera
  3. Om det du skriver stämmer och kan föras i bevis bör agerandet polisanmälas som bestickning samt att de som tog emot mutorna bör polisanmälas. Dessutom måste de anmälas till fpan.
   Snälla, om du sitter inne med konkreta kunskaper i ämnet, agera eller om du bara referar till rykten, sluta för om det inte är sant så åsamkar du stor onödig skada för de inblandade

   Radera
 3. Borneo, du skriver "Försvarsmakten lägger dock hundratals miljoner kronor på tvivelaktiga rekryteringskampanjer som enbart applåderas av folk inom reklambranschen, framförallt de som fått de feta kontrakten av försvaret."

  Vad menar du med hundratals miljoner, känner du till storleken på denna "reklambudget"?
  Vad anser du om resultaten - vilka borde tilldra sig något intresse - av dessa tvivelaktiga rekryteringskampanjer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det nämndes nyligen en siffra på 120 miljoner kronor för 2013 års rekryterings och informationsarbeten.

   Radera
  2. Stämmer någorlunda med min uppfattning, dock skillnad mellan hundratals miljoner och 120, eller hur?

   Radera
 4. Flytta tillbaka flyskolan till Uppsala och låt FV sköta främre UH igen. Det finns bra luftrum, lokaler mm.

  SvaraRadera
 5. Att åter få möjlighet att beskåda Team 60 eleganta uppvisning är vi många som ser fram emot. Faktum är att det finns en stark vilja i Försvarsmakten att få igång Teamet igen.

  Nålsögat vi måste ta oss igenom för att få igång Teamet fullt ut igen är, inte flygtid, koncession eller OPS-avtal, utan piloter.
  Vi är i nuläget helt enkelt inte tillräckligt många piloter på Flygskolan för att genomföra Team 60 parallellt med GFU, GTU och FLU. Sen kan man alltid diskutera den långsiktigt strategiska balansen avseende utbildningsvolymer och rekrytering. För tillfället är dock min uppfattning att vi måste fokusera på att utbilda 12+12/per år för att säkerställa tillräckligt antal piloter till insatsdivisionerna.

  Faktum är att Flygskolan har uppgiften att, om möjligt, genomföra Team 60 under 2013 (precis som vi hade 2012). Min uppfattning är att vi också har flygtid (flygtid, per definition, har med de senaste årens OPS-avtal inte varit en trång sektor) för att köra Teamet om modden av SK60 fortlöper enligt nuvarande plan.

  För att balansera diskussionen något så bör det också nämnas att bland de mest drivande för att få igång Teamet igen har varit HKV INFO, vilka både har väckt frågan när den har stundom har hamnat utanför radartäckning, och erbjudit ekonomiska medel för att finansiera Teamet. Grundproblematiken kvarstår tyvärr fortfarande, vi är inte tillräcklig många piloter för att både lösa utbildningsuppgiften och samtidigt köra Team 60 (Vilket för övrigt inte är något som man bara skakar ur rockärmen så fort man får flygtid och ekonomi. Ett uppvisningsprogram av Team 60 kaliber kräver, med erfarna uppvisningspiloter, nästan ett års återtagning)

  Team 60 kommer inte att återuppstå 2013 men till glädje för engagerade i detta forum så kan jag meddela att Flygvapnet/Flygskolan kommer att genomföra ett antal förevisnings-/uppvisningsflygningar i 6-grupp under året, visserligen inte under Team 60 varumärke, men ni kan ju gissa vilka som sitter i och styr.
  /C FlygS

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ C FlygS. Bra och uttömmande information. Dock har flera av dina närmaste medarbetare än annan uppfattning. Glädjande är att det kommer att förevisningsflygas en del under året. Det förefaller även vara lite av moment 22. FM måste marknadsföra bättre för att få fler sökande till bl.a piloter men det hinns inte med för att man måste utbilda de som redan är inne i systemet.

   Radera
 6. Gustav Wasa sa...

  Finns det en folklig efterfrågan av statliga flyguppvisningar med jetflyg i Sverige?

  I flyglandet Schweiz verkar så vara fallet:

  http://www.defensenews.com/article/20130213/DEFREG01/302130014/Swiss-Outraged-Over-Plan-Cut-Aerobatic-Team?odyssey=mod_sectionstories

  SvaraRadera
 7. Är det inte bättre att använda ekonomiska medel för att anställa fler soldater än att lägga dess på Team 60?

  Prio 1 är att utveckla personalförsörjningssystemet varför tex ovanstående välbehövliga uppvisningsgrupp borde stå tillbaka 2-3 år. Att prioritera är att välja bort.

  SvaraRadera
 8. Och hur länge har Team60 stått tillbaka?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 9. Borneo!

  Ref: Avbryt planerna på svenska helikoptrar till Afghanistan! (2010-12-10)

  Då var nästa typ av helikopter på väg till Affe. Den har tidigare havererat pga otillräcklig prestanda i bergen, har nu en ännu mer oklar uppgift och besättningarna har än värre brister flygsäkerhetsmässigt. Men det gick bra för 10:an under dessa två år.

  Allierade konkurrerar med oss om varje uppdrag, det finns ingen obalans mellan uppgifter och resurser avseende hkp i vår del av Affe. Att driva igenom ett beslut om drygt ett års insats enbart av politiska skäl är inte bara oklokt, det är i högsta grad ansvarslöst. Är de ”combat ready”? Resurserna behövs till BG15.

  Vad säger Borneo?

  Vaken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med. Men priset för att FM fick Blackhawk var just att de skulle till Afghanistan. nu tror jag dock att våra besättningar är tillräckligt klyftiga att inte ta vatten över huvudet. Det räcker ju med att sitta av tiden därnere men ändå ta tillfället till att öka förmågan, när man ändå är där

   Radera