söndag 24 juni 2012

FM dåliga rekryteringsstrategi...

I det nya försvaret utan värnpliktiga bygger hela konstruktionen på frivillighet. unga människor med rätt förutsättningar ska lockas till att tjänstgöra för Sverige runt om i världen. För att överhuvudtaget få någon intresserad behövs det en marknadsföring som inte bara är rätt utformad utan även finns tillgänglig för människor. Det vanligaste förekommande sättet att marknadsföra FM idag är via sociala media men även traditionella metoder såsom annonsering och finnas tillgänglig på utställningar, mässor etc används. Dock förefaller tyngdpunkten på rekryteringsarbetet ligga på storstadsregionerna. Helt naturligt då det är där en stor del av befolkningen finns. Förr då det fanns landskapsregementen och flygflottiljer i varje län sköttes en stor del av rekryteringsarbetet av dessa. Dessutom var rekryteringen inriktad på Armén, Marinen eller Flygvapnet, varje vapengren skötte sin del. Idag är det en allmän rekrytering med tonvikt på internationell tjänst. Dessutom finns det knappast någon fysisk rekrytering ute i landet. Det FM behöver är förmågan att profilera sig som just Armén, Marinen och Flygvapnet med inriktning på specifika yrken, inte flummiga generella visioner. Ansatsen till ett tvåbefälssystem är rätt väg att gå då många är intresserade av vissa specialiteter och inte vill lägga flera år på teoretiska ämnen vid officersskolorna. En gång i tiden kunde människor se militära flygplan dagligen, för en del irriterande men för många fascinerande. Här lades grunden till intresset för flyg hos många unga människor. Så är inte fallet idag vilket innebär att Flygvapnet inte längre är en naturlig del av landskapsbilden utan för de flesta endast arkivbilder på nyheterna då något inträffat. Undantaget är flygdagar och mässor. Årets stora flygdag i Linköping besöktes av 75000 personer under två dagar. Här fanns möjlighet att se vad svensk försvarsindustri har att erbjuda samt även goda möjligheter att få en inblick i de olika yrken FM har att erbjuda. En annan kommande flygdag arrangeras i Dala-Järna i augusti. Den kommer förmodligen att besökas av över 30000 åskådare. Åskådare som kommer från Värmland, Dalarna och andra landsbygdsområden där det inte finns naturliga militära inslag längre. Här finns det traditionellt goda rekryteringsgrunder. Det är då märkligt att FM inte är intresserad av att aktivt deltaga med rekryterare med mera i Dala-Järna. En ensam Grip på himlen måste följas upp med folk på marken. Det är dålig rekryteringsstrategi att inte finnas där människor samlas. För att citera förre flygvapenchefen Kent Harrskog; Gå ut och finn de rätta, de finns där!

5 kommentarer:

 1. På min nivå, Hv-bataljon/kompani, så kan man se ljuset, eller mestadels grått.

  Förr:
  Vi gjorde som vi ville, vi gjorde det oftast gratis, ibland var det mupparna som var på frontlinjen, resultatet skiftade, men vi var ute och SYNTES
  Hv's image var dålig.

  Nu:
  Vvi får betalt, infomateriel är bra, allt måste gå via P7, vi måste vara utbildade och SE bra ut också... imagen!
  Men, hur ofta gör (får vi göra) något? Tja, nästan aldrig änsålänge.
  Hv's image är dålig. För vi syns inte och FM's centrala rekrytering till Hv är...

  SvaraRadera
 2. 14 sökande till varje plats och rekryteringsfolk som får skidresor av "upphandlad" reklambyrå, så vad är problemet?

  /TP

  SvaraRadera
 3. @10:43

  Kan du utveckla det om skidresor?
  Vem? När? Vart? Varför?

  /M

  SvaraRadera
 4. Jag var på plats i Dala-Järna och Flygfesten i helgen och Försvarsmakten var faktiskt representerade med 39 Gripen och de två veteranerna 32 Lansen och 35 Draken. Kändes lite tunt med "bara" dessa flygplan från Försvarsmakten när det finns Hercules och en massa helikoptrar också. Men fanns det någon rektryterade nya anställda till Försvarsmakten då?
  Nja det fanns en gammal terrängbil 13 och en kvinna som jag tror var från Lotta kåren eller liknade. Bredvid kvinnan fanns ett plakat där det stod "vill du bli kock" !!

  Tror verkligen Försvarsmakten att man kan rekrytera nya anställda på detta sätt??
  Pinsamt dåligt!

  Vill tillägga att kvinnan var väldigt trevlig :-)

  Karl F

  SvaraRadera
 5. Det var enligt uppgift nästan 40000 besökare i Dala-Järna så statistiskt borde det funnits ett bra rekryteringsunderlag i denna samling flygintresserade människor.

  Karl F

  SvaraRadera