onsdag 6 april 2011

Flygvapnet fruktar det värsta, skickar präst till sicilien.

Det har var många synpunkter på vilka resurser som behövs i den nu uppstartade Libyeninsatsen. Aktiv svensk flygläkare anses inte behövas, man tog en registerdoktor utan personlig erfarenhet av aktuella piloter. Flygpsykolog med aktuell flygerfarenhet och god kännedom av främst den flygande personalen var inget som hade prioritet.
Däremot har FM skickat en präst! Vad förväntar man sig? Luktar dåligt självförtroende lång väg.

14 kommentarer:

 1. I rekognoseringsstyrkan som skickades ned hade man med en veterinär (men ingen läkare)....

  SvaraRadera
 2. I eftertankens kranka blekhet; kanske borde man ha skickat en drivmedelsföreståndare istf veterinären?

  SvaraRadera
 3. Intressant. Är registerdoktorn en AME eller "bara" vanlig läkare? Psykolog behövs ju inte vid andra missioner, så varför denna skulle vara speciell förstår jag inte. Flygförarna torde snarare vara mer mentalt stabila än de tjugonågonting-åriga skyttesoldater som åker till Afghanistan.

  Om veterinären åkte ner i egenskap av hygoff är det fullt förståeligt.

  SvaraRadera
 4. Det är en riktig AME, inget fel på det men vi vill ha folk vi känner och flygpsykologerna vet vi vilka de är.
  Det har ingenting med att vara mentalt stabil utan att kunna få en bra stöttning av folk som vet vad det handlar om. Dessutom finns det psykologer tillgängliga vid andra missioner, vad jag vet så finns svensk sådan tillgänglig i MeS.

  ff

  SvaraRadera
 5. Det är ett problem att använda "registerdoktorer" och annan personal som inte normalt tillhör förbandet eller har god kännedom om detsamma.

  Samma problematik har mött de marina insatserna de senaste åren, där en del kraft har fått läggas på att göra specialistpersonalen klar för sjötjänst.

  De är dock oftast motiverade och kompetenta individer som har löst sina uppgifter på ett bra sätt, även om de har en inkörningsperiod innan de kan fungera i besättningarna. Det är så mycket mer än bara formell specialutbildning som krävs för att kunna verka effektivt i en besättning fullt ut.

  Detta blir särskilt påtagligt när det gäller sjukvårdspersonal som har att hantera människor. En personlig kännedom och kunskap om enskildas medicinska och sociala bakgrund är där en framgångsfaktor.

  Detta är en effekt som följer av FMs specialisering och funktionsindelning där funktionscentra rekryterar och tillsätter individer inom funktionen. Kanske borde dessa befattningar i insatsorganisationen istället bemannas av personal från hemmaförbandets försvarshälsa (motsv.) för att säkerställa denna personliga kännedom och kontakt?

  / Commander

  SvaraRadera
 6. Tillägg: prästerna med sin erfarenhet och empatiska förmåga är guld värda som samtalspartner och en axel att luta sig emot när det känns tungt av någon anledning. De fyller kanske en lite annan roll än en specialiserad psykolog?

  / Commander

  SvaraRadera
 7. @Anonym 2223

  Mig veterligen finns ingen psykolog på FS om det inte är något som precis har tillförts.

  Min bestämda uppfattning är att det är en typ av stöd som ska utgå från Sverige i de få fall det finns ett behov. Kamratstöd och avlastningssamtal inom enheterna är nästan alltid tillräckligt.

  SvaraRadera
 8. Man har två pressofficerare. Kanske en hade räckt?

  SvaraRadera
 9. Det danske detachment på Sicilien har både præst og deres egen flyverlæge med. Man har specifikt valgt piloternes egen flyverlæge, der i forvejen kender dem indgående, til at tage den første del af missionen.

  SvaraRadera
 10. Inga hangarsopare? Huvputsare? (Anmäler härmed mitt intresse. Erfarenhet av 14 månaders hangarsopande och huvputsande finnes)

  SvaraRadera
 11. Problemet beror på att vi inte använder "ordinarie förband" utan ofta tvingas bygga nytt. Så kommer det också att förbli. En flygdivision av "svensk modell" kan och bör kanske inte inkludera veterinärer, präster med mera. Men - dessa bör finnas gripbara i en Försvarsmaktsgemensam kår ("Försvarsmaktens specialistkår"), med ordnade anställningsförhållanden som tidvis tjänstgörande arbetstagare i Försvarsmakten, avklarad registerkontroll, avklarad lönesättning med mera. Det FINNS faktiskt individer som vill tjänstgöra men som inte uppskattar de delvis kaotiska relationsförhållanden som Försvarsmakten kan erbjuda.

  Jag upplever att Försvarsmakten faktiskt har de flesta verktygen på plats i lådan, men att vi inte förmår nyttja dem på rätt sätt.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 12. Veterinärer är alltid med vid REK motsv. för att kontrollera hygien. Särskilt viktigt när matleveranskedjan köps "över disk".
  @Sinuhe visserligen har inte FMLOG veterinärer och präster (dock en hel del hygoffar), men det mesta andra finns att hämta där, i vart fall just nu. Efter FSU:ns genomförande blir det annorlunda...

  SvaraRadera
 13. Det är jag som är prästen ifråga. Jag kan förstå att det kanske känns konstigt i ett sekulärt land som Sverige, att präster följer med på insatser. Det är en berättigad fråga, vi är ju alla skattebetalare ;)
  Jag vill dock (såsom Commander ovan nämnde), säga att marinen och armén som har en stor erfarenhet av att vara deployerade, ser det som en självklarhet. Inte bara för att vi har en religiös och existentiell kompetens, utan också för att vi inte "är med i systemet". Samtalen på insats, när vardagen, slitet och tristessen hinner ikapp, rör sig ofta där min kompetens kanske är bredare än psykologens. En stor fördel jag har är att jag, i motsats till exempelvis psykologer, inte får/kan föra vidare något av det jag talar om. En säkerhetsventil som är välbehövlig när man varit borta från hemmet länge och saknaden efter de därhemma är stor.
  Jag jobbar ordinarie som flottiljpastor på F7, jag har flugit sex soldater på fem flighter sedan jag började 2007. Jag har suttit i samtal med anhöriga, kollegor, besättingar och vänner kring frågor om sorg, vänskap och värdighet. Jag känner F7:ingarna på missionen. Jag har dessutom lärt känna de flesta andra från F17/F21 under förberedelserna till EAW. De har känt mig på pulsen och jag har förhoppningsvis (eftersom jag är uttagen att vara med), fyllt de förväntningar de har haft på mig.
  Sagt i all vänskap.
  Pastorn

  SvaraRadera
 14. Så Pastorn är även pilot i förbandet? ;-)

  SvaraRadera