onsdag 17 augusti 2011

Är vi mentalt beredda att fälla bomber i Libyen?

Det har raljerats en del kring det faktum att Svenska flygvapnet har begränsningar i sitt sätt att verka i den pågående NATO-ledda Libyeninsatsen. Kritiken har främst riktats mot politikerna vilka inte tillåtit vapenverkan mot mål i Libyen därför att det finns risk att träffa på fel ställe. Ett argument har varit att de svenska FAC (Forward Air Controller) i Afghanistan i stort sättt varje vecka leder in stridsflyg mot talibaner.

Skillnaden kan tyckas hårfin men det finns ändå en; den som slutligen trycker på avtryckaren och verkställer det hela, mot att "bara" beordra. Det är en helt annan etisk sida som nog bör tänkas igenom av var och en innan man ställs inför en sådan situation. Bara en sådan sak som att bestämma sig för om det är skillnad att fälla bomber för att få bort Kadaffi eller för att försvara fosterlandet Sverige!

Vad de svenska piloterna nere på Sicilien har för uppfattning vet jag inte men det har säkert reflekterats en del över detta.

Hur många har tänkt i de här banorna överhuvudtaget?

5 kommentarer:

 1. Under ubjaktens tid fälldes sjunkbomber utan föregående varning från fartyg och hkp. Likartad problematik. Dessutom brändes kontrollerbara minor av. En sådan mina skadar inte, den sänker.

  SvaraRadera
 2. @Sumatra, utveckla gärna...

  SvaraRadera
 3. Svenska FACs har förvisso lett in eld där de, som du säger, inte är de som trycker på knappen. Under tiden har svenska soldater skjutit på skurkar med allt från 40mm-AKAN till 9x19mm, där är det inte tal om att be någon annan utan man trycker på knappen själv.

  Etik är viktiga saker, men om våra piloter inte förlikat sig med tanken att släppa bomber i skallen på Ghaddaffis knektar/motsvarande har de hårt sagt valt fel karriär.

  SvaraRadera
 4. @ Lew:

  Vilket struntprat: "... om våra piloter inte förlikat sig med tanken att släppa bomber..."

  Det är vars o ens förbannade plikt som krigsman att själv värdera varje given order utifrån sina egna bevekelsegrunder.
  Den sista meningen i din kommentar är faktiskt den första länken i kedjan fram till ett folkrättsbrott.

  Den stora skillnaden mellan ett bombanfall i Libyen i uppfostringssyfte och ett eldöppnande i Afghanistan är ju att man i Afghanistan faktiskt kan unna sig lyxen att endast öppna eld i rena duellsituationer.

  Om du har svårt för att förstå skillnaden borde du ta en rejäl funderare...

  SvaraRadera
 5. Vem är det egentligen som "trycker på avtryckaren"? Eldledaren som ger eldordern eller pjäsmanskapet som drar i fyrsträngen 25 km bort, FAC:en eller piloten?

  Eller för att ta en mera cynisk jämförelse: Vem bär ansvaret för den felaktigt avrättade, domstolen eller bödeln?

  SvaraRadera