lördag 6 mars 2010

Så var det dags igen...

Nyheten att FM avser att lägga ner en flygflottilj och ett arméförband samt delar av hemvärnet slog väl inte ner som en bomb direkt. Att F17 flaggas upp samt P7 i Skåne likaså är en logisk följd även om FM genom generallöjtnat Jan Salestrand hävdar att inget förband är utpekat i nuläget utan det handlar enbart om att optimera befintliga resurser till färre platser.

Att F7 inte läggs ner är solklart, där finns den tunga transporten samt den centrala utbildningen av gripenpiloter och det ruckar man inte på. F21 är inte möjligt att lägga ner av politiska skäl. Det skulle vara märkligt om man ryckte bort ytterligare ett norrlandsförband.
Istället kommer det att bli ett band med Såtenäs i väster, därefter Skövde sedan Karlsborg och Malmen i öster. Lägg därtill Markstridsskolan i Kvarn utanför Linköping som blir stommen.

Det är inte det som oroar. Framförallt är det den frustration och oro som nu återigen drabbar en redan tidigare sargad personalkår med sina familjer. Lägg därtill den minskning i verksamhetssäkerhet som alltid sker när människor inte är fullt fokuserade på sin arbetsuppgift.

Det ska bli intressant att följa den kommande debatten.

2 kommentarer:

  1. Man talar hela tiden om hela flottiljer. Malmen har därför, som ett detachement, kunnat förbli opåverkade av nedläggningar. Snarare har Malmen vuxit med bl a flygskolan och det är endast tillhörigheten som ändrats när F13 och F16 lagts ner. Verksamhetsmässigt motsvarar Malmen nu gott och väl en flottilj och det är kanske läge att även räkna på kostnaderna där när man ska spara pengar.
    Kanske man ska focusera på att behålla F6, F17 och F21 och istället skala kostnader som finns utanför flottiljområdena?

    SvaraRadera
  2. På Malmen ligger numera Helikopterflottiljen, så nog finns det en flottilj där igen. Även om den inte flyger med spetsnos direkt.

    Dessutom så blir det svårt att skala bort alla kostnader som finns utanför flottiljerna. Till skillnad från arméns fordon behöver nämligen flygvapnets flygplan någonstans att starta och landa och såvida vi inte ska inskränka oss till att övningsflyga i närheten av flottiljflygplatserna så behöver flygvapnet samtliga de få flygbaser som återstår.

    Vad skulle det sända för signaler om t ex detachementet på Visby avvecklas?

    SvaraRadera