onsdag 9 maj 2012

Flygvapenlegenden Palle är död.

Överstelöjtnant Folke P Sandahl, eller som han tidigare hette, Paul F Johansson gick bort 16 april. Med smeknamnet Palle blev han känd för generationer av svenska stridsflygare. Under sin tid vid flygskolan i befattningen "förste lärare mark" danade han de unga flygeleverna och aspiranterna i stil, ordning och disciplin. Vid inryckning av en ny kull kunde Palle namnen och födelseort på samtliga och kunde stå i vakten och välkomna med namn till de förvånade eleverna. Palle var fruktad då inget undgick hans ögon. En oknäppt knapp avslöjades på flera hundra meter, rättvisa var hans patos. Bakom den till synes hårda fasaden fanns ett hjärta som klappade för att ständigt förbättra flygutbildningen. Han var i mycket en föregångsman och var arkitekten och upphovet till den pedagogiska inriktning som idag präglar Flygvapnets flygutbildning och blivit världsberömd för sina låga elevavgångar. Under många år samarbetade Palle med Dr Thomas Neuman under utformandet av nya psykologiska tester. Palle skapade även möjligheter för avskiljda piloter att komma tillbaka med hjälp av meditativa metoder. Flygsäkerhetsfrågor var ett av hans stora intressen och var en av de få i Flygvapnet som kunde räkna statistik om flygsäkerheten på rätt sätt. Palle har publicerat mängder av artiklar och skrifter, han var ordets mästare både i tal och skrift. Många är de som har fått njuta av hans föredrag, ofta handlande om stress och dess konsekvenser på inlärning. Filmen "Stress utan Press" var hans verk. en film som trots 25 år på nacken fortfarande är högaktuell med sitt pedagogiska upplägg. Men det var inte bara flyg det handlade om, även musik fanns bland flera intressen. Palle flög vidare efter 83 år i denna världen.

11 kommentarer:

 1. Tyvärr har jag inget minne av att jag mött honom däremot har jag hört alla historier. Hans-Erik Hansson och Crona kommer jag ihåg, mina flyglärare avdelningschefer som Arkehag och en del andra men inte Palle. Varför, såg han aldrig mig eller var jag osynlig?

  SvaraRadera
 2. Beror nog på att han i början av 70-talet gick över till att bli chef på FÖFS och Du kanske inte aldrig gick på FÖFS utan direkt på Flygskolan?

  SvaraRadera
 3. Den 29/4 flög en annan Flygvapenlegend vidare in i evigheten. Kongoveteranen Stig "ABA" Abrahamsson lämnade detta jordeliv efter väl förättat värv.

  http://www.familjesidan.se/PDF/90000000724745.pdf

  R.I.P

  SvaraRadera
 4. Har du skickat in dessa fina minnesord till någon tidning? Jag själv kommer att gå på begravningen den 25/5 kl 13:30 i Vänersborg kyrka.

  SvaraRadera
 5. Folke P Sandahl är han känd som utanför Flygvapnet och vi är många som tränat psykisk beredskap tack vare honom.

  SvaraRadera
 6. ABA till historien, en dynamisk man väl värd att minnas. Minnesord om Palle kommer att skickas till tidningarna

  SvaraRadera
 7. Två stora män har flugit vidare. FV flygförarutbildning hade inte varit där den är i dag utan Palle/Folke P Sandal. "Ökenfortet på Slätten" hade inte varit kvar om det inte ABA varit C F7. Heder åt dem bägge och tacksam är jag som fått förmånen att flyga med dem bägge. Palle på F5 som aspirant och ABA på GFSU J35F./Hb

  SvaraRadera
 8. Blev bekant med Folke P första gången 1990 under en kurs i ledarskap på Gällöfsta kurscentrum. En mycket kunnig, engagerad och vänlig "magister", en hedersman.
  Vänskapen bestod under många år.

  SvaraRadera
 9. Jag hade också det stora nöjet att träffa honom och ha honom som lärare under under KLLOK 92 på Gällöfsta. Hans prestigelösa och överlägsna intellekt gjorde det alltid till ett nöje att deltaga i kursen. Palle gav mig under många år efter värdefulla råd och var ett utmärkt bollplank. Tack för allt Palle!

  SvaraRadera
 10. Fick bästa betyget i flygning på aktuellt års COF- kull och Palle skulle inspektera "min nivå" vid examensflygningen. Passet blev tidtabellnavigering (std-krav +- 5 sek). Med inte så lite flyt blev min tid +-0 sek. Vid "kritik efter flygning" förväntade jag mig nog lite beröm. Palle kommenterade inte flygpasset förutom att han djupt ogillade att jag kallat öar för "gröna plättar" och uddar för "inverterade vikar".... "Detta kräver ett fokus på annat än bara flygning i framtiden" slut citat . Palle i ett nötskal. :-)

  SvaraRadera
 11. Önskar att många fler människor likt Palle utvecklar sin omtanke och förmåga att coacha människor att växa, prestera bättre och må bättre. En stor sorg att man inte fick mer tid med honom. Tack Borneo för välformulerad nekrolog till hans minne.

  SvaraRadera