torsdag 23 september 2010

Försvarsmakten ger misshandlad officer upprättelse, (uppdaterad 2100)

En officer med mångårig och mycket väl vitsordad utlandstjänst har fått upprättelse.
Efter att officeren för några år sedan påtalat missförhållanden på det förband han tjänstgjorde vid påbörjades en psykisk mobbning vilken pågick under lång tid. Mobbningen utfördes av överordnade personer vilka innehade chefsbefattningar vid det aktuella förbandet.
Efter oberoende utredning fastslogs att officeren hade utsatts för mobbning men inga åtgärder vidtogs och officeren tvingades byta förband och sjukskrevs även under lånng tid. Förhållandet blev känt i Försvarsmaktsledningen men även där vidtogs till en början inga åtgärder.

Efter påtryckningar från bland annat officersförbundet inleddes förhandlingar vilket nu resulterat i att officeren fått upprättelse och ekonomisk kompensation för det han utsatts för.
En trestjärnig general har även skrivit ett personligt brev till officeren och uppriktigt bett om ursäkt å Försvarsmaktens vägnar.

Officeren är idag mycket lättad över beskedet och glad över den ursäkt han fått.

Bra gjort Försvarsmakten! Fortsätt att värna om personalen, det kommer att behövas.

Tillägg: Huruvida de bägge mobbande cheferna har efterräkningar att vänta är ine känt men en kavajhytt borde det nog bli om detta inte är avklarat redan.

5 kommentarer:

 1. Ett mycket bra och stärkande inlägg. Inte bara bra av Försvarsmakten. Även facket skall ha en eloge för sitt aggerande. Och du för ditt inlägg. Bra att historien sprids, för det är säkert inte ett unikt fall.
  Sumatra

  SvaraRadera
 2. Apropå kavajhytt: Är den fortfarande i drift? Jag trodde att FPAN helt tagit över denna avdelning i skådespelet Försvarsmakten. Men det är klart att högt uppsatta chefer kanske ändå bäst gör upp saken i godo bakom stängd dörr. Annars kanske de tvingas jämföra sig med fruktansvärda satirtecknande sergeanter och dylikt. Och hur skulle det se ut?


  /tr

  SvaraRadera
 3. Då återstår bara upprättelse även för de kolleger som fått ta mycket skit för att de rakryggat har drivit detta "fall".

  SvaraRadera
 4. Hade jag inte vetat bättre skulle jag kunnat tro att ditt inlägg gällde en officer inom transportflyget som åsyftades. Men trots att bevis efter bevis framlagts har vi inte hamnat där ännu! Möjlig favorit i repris inom snar framtid?

  SvaraRadera